Πόσο ασφαλές ειναι το scuba diving;

  • Post category:Νέα

Μια πολύ καλή ερώτηση που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο, είναι το κατά πόσο η αυτόνομη κατάδυση είναι ασφαλής. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους λόγους και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να έχετε μια ασφαλή εμπειρία κατάδυσης.

Η ασφάλεια του προγράμματος εκπαίδευσης

Ας είμαστε ειλικρινής. Δεν υπάρχουν ασφαλή η λιγότερο ασφαλή προγράμματα εκπαίδευσης κατάδυσης. Η σχολή μας διαθέτει πάνω από 14 χρόνια εμπειρίας στις καταδύσεις. Εάν ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας στην σχολή κατάδυσης μας, θα μάθετε όλες τις βασικές αρχές των ασφαλών πρακτικών κατάδυσης όπως: δεν κρατάμε ποτέ την αναπνοή μας, εξισώνουμε νωρίς και συχνά και πάντα ανεβαίνουμε στην επιφάνεια αργά.

Η ασφάλεια του εξοπλισμού σας

Στον κόσμο των καταδύσεων, δεν υπάρχει πραγματικά μη ασφαλής καταδυτικός εξοπλισμός, αρκεί αυτός να συντηρείται καλά, να χρησιμοποιείται σωστά και να είστε εξοικειωμένοι με την λειτουργία του. Πριν από κάθε κατάδυση είναι απαραίτητος ο έλεγχος του καταδυτικού εξοπλισμού μας. Πρέπει να βεβαιωθούμε δηλαδή ότι έχουμε αρκετό αέρα στη δεξαμενή μας, ότι το σύστημα ρυθμιστή αέρα από το οποίο αναπνέουμε βγάζει αέρα και ότι το jacket που φοράμε για να ελέγχει την άνωση μας κάτω από το νερό, λειτουργεί σωστά.

Κοινή χρήση αέρα ονομάζεται μια έξτρα παροχή αέρα που χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης. Η κοινή χρήση αέρα διδάσκει στους μαθητές μας πώς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χαμηλής η ελαττωματικής παροχής αέρα. Η αποτυχία εκτέλεσης αυτών των ελέγχων είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων κατάδυσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο εξοπλισμός σας θα πρέπει να ελέγχεται από εσάς ή τον εκπαιδευτή σας, κάθε φορά που πρόκειται να μπείτε στο νερό, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων.

Η εμφάνιση προβλήματος στον εξοπλισμό είναι σπάνια, αλλά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μαθαίνουμε πως να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είτε από χαλασμένο εξοπλισμό είτε από αδυναμία ελέγχου της λειτουργίας του πριν από την κατάδυση.

Βουτάμε πάντα με φίλο

Το buddy system είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιείται σε όλες τις δραστηριότητες που εμπεριέχουν κάποιας μορφής κινδύνου. Διδάσκεται σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης κατάδυσης αρχικού επιπέδου και τηρείται σχεδόν σε όλες τις καταδύσεις αναψυχής. Το buddy system σημαίνει ότι είστε ζευγάρι με έναν άλλο δύτη και επομένως υπάρχουν 2 άτομα για να ελέγξουν ότι όλα λειτουργούν και προσέχουν ο ένας τον άλλον στον βυθό.

Το να γνωρίζετε τα όρια σας

Όπως η επιτυχία στις εξετάσεις οδήγησης για αυτοκίνητο δεν σας παρέχει το δικαίωμα να υπερβείτε το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, να οδηγείτε μεγαλύτερα οχήματα φορτηγά ή να αγνοήσετε τις κακές καιρικές συνθήκες, έτσι και η επιτυχία των μαθημάτων κατάδυσης αρχικού επιπέδου δεν σας δίνει το δικαίωμα να βουτήξετε αμέσως σε βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και κακή ορατότητα.

Το να κατέχετε μια πιστοποίηση κατάδυσης σε αρχικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να καταδυθείτε σε μεγάλα βάθη. Ένα μάθημα κατάδυσης δεν είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γίνετε πρωταθλητές της αυτόνομης κατάδυσης, όμως σας μαθαίνει τις βασικές αρχές ενός ασφαλούς υποβρύχιου χόμπι, από το οποίο ως νέος πιστοποιημένος δύτης μπορείτε να προχωρήσετε και σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Είναι τελικά το scuba Diving ασφαλές;

Αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος που σχετίζεται με την αυτόνομη κατάδυση(scuba diving), τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολής κατάδυσης μας, συμβάλλουν πολύ στην ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας, μέσω της εφαρμογής μεθόδων ασφαλών πρακτικών και των έμπειρων εκπαιδευτών μας.

Όποιο πρόγραμμα κι αν ακολουθήσετε στον κόσμο της κατάδυσης, στην σχολή κατάδυσης μας, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά διαθέσιμα μαθήματα για να βελτιώσετε την καταδυτική σας ικανότητα ως αρχάριος ή ως επαγγελματίας δύτης. Κάποια μαθήματα είναι που θα βελτιώσουν τις καταδυτικές σας δεξιότητες και θα σας μάθουν πώς να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν στον βυθό και άλλα είναι απλώς ένας ευχάριστος τρόπος για να μάθετε νέα πράγματα. Η αυτόνομη κατάδυση είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να την απολαύσεις με μεγάλη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι καταδύεσαι εντός των ορίων της εκπαίδευσης σου και με υπεύθυνους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Αυτό το άρθρο περιείχε χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο ασφαλές είναι το scuba diving. Αν έχετε κάποια απορία επικοινωνήστε μαζί μας, ή αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το γιατί αυτό θα μας ενθαρρύνει να γράψουμε περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό στο μέλλον. Σας ευχαριστούμε.