Πως θα μάθω να καταδύομαι με ασφάλεια;

  • Post category:Νέα

Η κατάδυση είναι ένα συναρπαστικό άθλημα με έντονη άσκηση, που όμως είναι απαιτητικό ως προς την προετοιμασία και την πορεία της κατάδυσης. Πριν όμως ξεκινήσετε με αυτό το άθλημα, θα πρέπει να είστε σε θέση να καταδύεστε, να ελέγχετε τον εξοπλισμό σας, να ακούτε τον εκπαιδευτή σας καθώς και το να γνωρίζετε και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να μάθετε να καταδύεστε με ασφάλεια και να απολαμβάνετε την εμπειρία της αυτόνομης κατάδυσης.

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να καταδυθείτε

Εάν δεν έχετε καταδυθεί ποτέ στο παρελθόν, θα πρέπει να υποβληθείτε σε κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να καταδυθείτε. Εάν είστε γενικά σε φόρμα και υγιής, λογικά δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Θα σας ζητηθεί όμως να υπογράψετε μια ιατρική δήλωση πριν μάθετε να καταδύεστε. Εάν κατέχετε ήδη την πιστοποίηση, αποφύγετε την κατάδυση εάν δεν αισθάνεστε καλά. Σας συμβουλεύουμε να μην βουτήξετε αν έχετε κρυώσει ή εάν έχετε κάποιο αναπνευστικό θέμα.

Να ακούτε τον εκπαιδευτή σας

Όταν βρεθείτε στο καταδυτικό σκάφος πριν από την κατάδυση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας, ανεξάρτητα από το πόσο έμπειροι είστε. Ο νούμερο ένα κανόνας προετοιμασίας κατάδυσης που πρέπει να ακολουθείτε, είναι το ότι πρέπει να ακούτε τον εκπαιδευτή σας για το πού πηγαίνετε, τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε καθώς και το τι θα πρέπει να προσέξετε.

Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας

Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας πρώτα Καθ’ οδόν προς την τοποθεσία κατάδυσης, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε όλο τον εξοπλισμό κατάδυσης. Πάρτε το χρόνο σας και ελέγξτε ξανά ότι όλα λειτουργούν. Εάν δεν είστε σίγουροι για κάτι , μην ντρέπεστε – ρωτήστε τον οδηγό ή τον εκπαιδευτή σας.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Η κατάδυση είναι μια περίεργη και συναρπαστική εμπειρία γιατί το να αναπνέετε κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι τεχνικά αδύνατο. Είναι σημαντικό να μην κρατάτε ποτέ την αναπνοή σας και να αναπνέετε κανονικά στην κατάδυση ανά πάσα στιγμή. Το να κρατάτε την αναπνοή σας μπορεί να προκαλέσει εμβολή αέρα(όπου μια φυσαλίδα αέρα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος), η οποία είναι ένας κίνδυνος για κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Μην υπερβαίνετε τα όρια σας

Η κατάδυση είναι ένα άθλημα αδρεναλίνης, όμως στην πραγματικότητα εσείς θα πρέπει να είστε εξαιρετικά χαλαροί όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό. Δεν έχει κανένα όφελος να κολυμπάτε γρήγορα, άλλωστε όσο πιο αργά πηγαίνετε τόσο περισσότερα θα δείτε. Συγχρονίστε τον ρυθμό σας με την αναπνοή σας. Εάν νιώθετε κουρασμένοι, κάντε σήμα στον εκπαιδευτή σας ότι χρειάζεται να ξεκουραστείτε.

Να ελέγχετε τον μετρητή αέρα σας

Μπορείτε να μείνετε στον βυθό μόνο για όσο διάστημα έχετε αέρα στις φιάλες σας και θα πρέπει να γνωρίζετε το ποσοστό του αέρα που απομένει μέσα στις φιάλες σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε την επιστροφή σας στην επιφάνεια ανάλογα. Ο εκπαιδευτής θα σας ρωτά πόσο αέρας σας απομένει ακόμα, αλλά εσείς είστε υπεύθυνοι ώστε να γνωρίζετε το υπόλοιπο του αέρα που σας απομένει.

Να εξισορροπείτε την πίεση συχνά καθώς κατεβαίνετε

Ακριβώς όπως σε ένα αεροπλάνο,η αλλαγή της πίεσης καθώς καταδύεστε σε βάθος κατά την κατάδυση σημαίνει ότι πρέπει να εξισώνετε την πίεση στα τα αυτιά σας. Αυτό πρέπει να γίνεται συχνά και πριν να νιώσετε πόνο για να αποφύγετε κάποιον τραυματισμό στο εσωτερικό των αυτιών σας.

Ξεκινήστε να καταδύεστε με μια πιστοποιημένη σχολή κατάδυσης

Η εταιρία μας Γαλάνης Βασίλειος διαθέτει 15ετη πείρα στον χώρο των καταδύσεων και των καταδυτικών εργασιών. Τα τελευταία 2 έτη, με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς εκπαίδευσης επεκτείνει την δραστηριότητα της στον χώρο των τουριστικών καταδύσεων, καθώς και στην παροχή πιστοποιήσεων στις καταδύσεις και των πρώτων βοηθειών. Στην σχολή κατάδυσης μας, θα γνωρίσετε τον κόσμο της κατάδυσης μέσα από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές της σχολής μας, οι οποίοι αναλαμβάνουν με ευθύνη τουριστικές καταδύσεις, καταδυτικές εργασίες καθώς και τα σχολεία κατάδυσης.

Αυτό το άρθρο περιείχε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να μάθετε να καταδύεστε με ασφάλεια. Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το πώς να καταδύεστε με ασφάλεια.Αν έχετε κάποια απορία επικοινωνήστε μαζί μας, ή αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το, γιατί αυτό θα μας ενθαρρύνει να γράψουμε περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό στο μέλλον. Σας ευχαριστούμε.